Biografie

Lotte Grotholt Biografie

Lotte Grotholt (1998) begon met viool spelen op haar tiende. In 2013 werd ze aangenomen op de Jong Talent Klas van het ARTEZ conservatorium. Hier studeerde ze bij Sylvia van de Grinten. Na 6 maanden Jongtalent klas viool is zij overgestapt naar altviool. In 2015 werd zij aangenomen op de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. In 2016 is zij aangenomen op de Bachelor Altviool aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier studeert zij sinds de vooropleiding bij Marjolein Dispa. In 2019/ 2020 is zij uitgenodigd om een Erasmus Exchange te volgen aan die Hochschüle für Musik Detmold. Hier gaat ze studeren bij Veit Hertenstein.

Ze heeft masterclasses gevolgd bij o.a.: Nobuko Imai, Thomas Riebl, Pauline Sachse, Bruno Guiranna, Hariolf Schlitig, Peijn Xu en Harmut Rhode. Ze heeft op verschillende festivals gespeelt, waaronder Virtuose e Belcanto, Aurora Music Festival en Allegro Vivo.

Lotte speelt al van af haar jeugd in diverse orkesten. Ze speelt al enige jaren mee met de jeugd orkesten Nederland: eerst bij het JON en daarna bij het NJO. Ook heeft zij meegespeeld met het Romanian Youth Orchestra op uitwisseling.

Lotte treed regelmatig op met kamermuziek ensembles, waaronder vaste en tijdelijke ensembles. Zo speelt ze in het Oostertrio en het Duo Due. Met het Oostertrio heeft ze onlangs de productie TRUST (een samenwerking tussen diverse opleidingen binnen de AHK) in première gebracht. Met deze ensembles treed ze op door heel Nederland.

Naast moderne altviool heeft ze ook een voorliefde voor Barok altviool, dit studeert ze bij Shunske Sato en Sayuri Yamataga aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook krijg ze geregeld les van Lucy van Dael. In april 2019 nam zij deel aan de Ton Koopman Academy, waar zij in masterclasses kreeg van Ton koopman en Lucy van Dael. Ze speelt ook mee in het Sweelinck Barok Orkest.

Lotte heeft twee maal een aanmoedigingsprijs gewonnen op het Prinses Christina Compositie Concours (in 2014 en 2016). Door deze prijs werd haar stuk in 2016 op gevoerd door het Trio Brulesco in Den Haag en Sint Niklaas. Ook heeft zij met het Marcante Ensemble de Govert van Wijn prijs gewonnen tijdens de Maassluise muziekweek van 2017.

Het (moderne) instrument dat zij bespeelt is een Georg Aman (1704). Daarnaast speelt ze met een strijkstok gebouwd door S. Finkl, deze heeft ze aan kunnen schaffen met de hulp van de Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds. Lotte heeft een barok altvioolstok (K. van Heemert) en een Barok Altviool (G. Francois) tot haar ter beschikking gesteld gekregen door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Phone

(+31) 6 55 14 31 18